Niet alle miljardairs worden geboren met een gouden navelstreng en een zilveren lepeltje in de mond. Sterker nog, velen hebben een lange weg afgelegd en begonnen met welgeteld helemaal niets.

De carrières van sommige miljardairs voldoen aan de grootste clichés: met buitengewone volharding en wilskracht heeft menig miljardair zich aan zijn armoedige achtergrond ontworsteld en is opgeklommen tot aan de bovenste sporten van de maatschappelijke ladder.

Lees hier hoe 19 miljardairs met niets begonnen en met alles geëindigd zijn:


Guy Laliberté was een vuurvreter voordat hij Cirque du Soleil oprichtte.

Foto: Michael Buckner/Getty Images

Nettowaarde: 1,19 miljard dollar (omgerekend 960 miljoen euro)

Straatmuzikant met accordeon, vuurspuwer, vuureter en steltloper. De Canadese Laliberté begon als allround circusartiest. Naderhand kochten hij en een stel andere circusartiesten een enkeltje van Quebec naar Los Angeles. Om daar het succesvolle Cirque du Soleil te worden.

Laliberté is daar nu de CEO van.


Kenny Troutt, oprichter van Excel Communications, betaalde zijn studie door levensverzekeringen te verkopen.

Foto: Jamie Squire / Getty Images

Nettowaarde: 1,41 miljard dollar (1,14 miljard euro)

Troutt groeide op als zoon van een barman en bekostigde zelf zijn studie aan de universiteit van Southern Illinois door levensverzekeringen te verkopen. Hij maakte fortuin met zijn telefoonbedrijf Excel Communications, dat hij in 1988 oprichtte en in 1996 naar de beurs bracht. Twee jaar later fuseerde Troutt zijn bedrijf met Teleglobe, een deal waarmee 3,5 miljard dollar gemoeid was. Dat is zo'n 2,8 miljard euro.

Troutt is nu met pensioen en is een verwoed gokker op paardenraces.


Mohed Altrad is president van de rugbyclub van Montpellier en Ondernemer van het Jaar 2018. Toen hij naar Frankrijk kwam, leefde hij op één maaltijd per dag.

Foto: Alliance Internationale/Flickr

Nettowaarde: 2,7 miljard dollar (2,1 miljard euro)

Geen alledaags verhaal dit. Altrad kwam ter wereld in een nomadische stam in de Syrische woestijn. Zijn moeder, die door zijn vader was verkracht, stierf toen Altrad nog klein was. Hij werd opgevoed door zijn grootmoeder. De kleine Mohed wilde graag naar school in Raqqa (tot voor kort nog de hoofdstad van het IS-kalifaat), maar dat mocht niet van oma.

Hij ging toch naar school en verkaste naar Frankrijk om te studeren, hoewel hij geen woord Frans sprak. Eenmaal in Frankrijk leefde hij op één maaltijd per dag. Hij haalde desondanks een graad in de informatica, werkte voor enkele vooraanstaande Franse ondernemingen en kocht uiteindelijk een bijna failliet steigerbedrijf dat hij vervolgens omtoverde tot een wereldleider op het gebied van steigerbouw en cementmolens, de Altrad Groep.

Eerder werd Altrad uitgeroepen tot Frans Ondernemer van het Jaar en Wereld Ondernemer van het Jaar.


Afkomstig uit een arm nest werd Oprah Winfrey de eerste Afro-Amerikaanse tv-verslaggeefster in Nashville.

Foto: source Kotinsky/Stringer/Getty Images

Nettowaarde: 2.7 miljard dollar (2,1 miljard euro)

Kleine Oprah groeide op in een arm milieu in Mississippi. Ze won een studiebeurs voor de Tennessee State University en werd op 19-jarige leeftijd de eerste Afro-Amerikaanse TV-verslaggever. In 1983 verhuisde Winfrey naar Chicago om voor een ochtend-talkshow te gaan werken. De show zou later omgedoopt worden tot "The Oprah Winfrey Show."


Starbucks president Howard Schultz groeide op in een arme buurt.

Foto: Stephen Brashear/Getty

Nettowaarde: 2,9 miljard dollar (2,3 miljard euro)

In een interview met the Mirror, zei Schultz: "Opgroeien voelde altijd alsof ik aan de andere kant van het spoor leefde. Ik wist dat de mensen aan de overkant meer middelen hadden, rijker waren en uit gelukkiger gezinnen kwamen. En om de een of andere reden, ik weet niet waarom of hoe, wilde ik over dat hek klimmen en iets presteren waarvan andere mensen zeiden dat het onmogelijk was. Ik draag nu een mooi pak en een dasje, maar ik weet waar ik vandaan kom en hoe dat voelt."

Uiteindelijk footballde Schultz zich een weg naar een studiebeurs voor de universiteit van Noord Michigan. Na zijn afstuderen werkte hij voor Xerox, niet lang daarna kocht hij een koffiezaak Starbucks, die toentertijd misschien 60 filialen had. In 1987 werd Schultz er CEO en bouwde de keten uit tot een multinational met meer dan 16.000 filialen wereldwijd.


Oprichter van Forever 21 Do Won Chang werkte als conciërge, pompbediende en in een koffietent voordat hij naar de VS kwam.

Foto: Joshua Blanchard / Stringer / Getty Images

Nettowaarde: 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro)

Het echtpaar Do Won Chang en Jin Sook had het lange tijd niet makkelijk. Nadat Chang in 1981 vanuit Zuid-Korea naar de VS emigreerde, had hij drie baantjes tegelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Het koppel opende in 1984 hun eerste kledingzaak.

Forever 21 is inmiddels uitgegroeid tot een kledingimperium met 480 filialen dat jaarlijks 2,4 miljard euro aan verkopen bij elkaar harkt.


De ouders van investeerder Ken Langone werkten als loodgieter en in een cafetaria.

Foto: Getty Images/ Scott Olson

Nettowaarde: 3,3 miljard dollar (2,6 miljard euro) o

Om zijn studie aan Bucknell University te betalen had Langone uiteenlopende baantjes terwijl zijn ouders een extra hypotheek op hun huis namen.

In 1968  werkte Langone samen met zakenman Ross Perot om Electronic Data Systems naar de beurs te brengen. (Het werd later overgenomen door HP). Slechts twee jaar later werkte Langone samen met Bernard Marcus om Home Depot op te richten, dat in 1981 naar de beurs ging.


John Paul DeJoria, de man achter een haarverzorgingsimperium en Patron Tequila, leefde ooit in een pleeghuis en z'n auto.

Foto: Ethan Miller/Getty

Nettowaarde: 3,4 miljard dollar  (2,7 miljard euro)

Nog voor zijn tiende verjaardag verkocht DeJoria kranten en kerstkaarten om het gezin DeJoria te ondersteunen. Hij werd opgenomen in een pleeggezin en zat zelfs een tijdje bij een jeugdbende voordat hij in militaire dienst ging.

Met een lening van 700 dollar zette DeJoria John Paul Mitchell Systems op en verkocht hij de shampoo huis aan huis terwijl hij in zijn auto leefde. Later begon hij Patron Tequila, nu investeert hij in andere industrieën.


Dromend van dasjes was Ralph Lauren ooit bediende bij Brooks Brothers.

Foto: Dimitrios Kambouris/Getty Images

Nettowaarde: 6,3 miljard dollar (5,1 miljard dollar)

Lauren ging in de New Yorkse Bronx naar de middelbare school, maar stopte met studeren om het leger in te gaan. Hij werkte als bediende bij Brooks Brothers toen Lauren zich afvroeg of mannen klaar waren voor bredere en kleuriger ontworpen dasjes. In 1967 verkocht Lauren voor zo'n 500.000 dollar (406.000 euro) aan dasjes. Het jaar erop startte hij Polo.


Ooit waste zakenman Shahid Khan borden af voor 97 cent per uur.

Foto: Sam Greenwood/Getty Images

Nettowaarde: 7,2 miljard (5,8 miljard euro)

Khan is nu een van de rijkste mannen op aarde, maar toen hij vanuit Pakistan naar de VS kwam om aan de universiteit van Illinois te studeren, werkte hij als bordenwasser. Khan is nu eigenaar van Flex-N-Gate, een van de grootste firma's in de VS, footballclub Jacksonville Jaguars, en voetbalclub Fulham.


De legendarische handelaar George Soros overleefde de Nazi-bezetting van Hongarije en kwam als berooide student in Londen terecht.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Nettowaarde: 8 miljard dollar (6,4 miljard euro)

Om aan de nazi's te ontkomen deed een jonge Soros zich voor als het kleinkind van een werknemer van de Hongaarse minister van Landbouw. In 1947 ontvluchtte Soros zijn land om bij familie in Londen te gaan wonen. Daar studeerde hij aan de London School of Economics terwijl hij werkte als ober en kruier op het treinstation.

Na zijn afstuderen werkte Soros in een souvenirwinkeltje alvorens als bankier in New York aan de slag te gaan. In 1992 nam hij zijn beroemde posities in tegen het Britse pond Sterling waardoor hij miljardair werd.


Van schoonmaker naar WhatsApp-oprichter: Jan Koum.

Foto: source Reuters

Nettowaarde: 9,2 miljard dollar (7,4 miljard euro)

Koum werd geboren in Kiev, Oekraïne en verhuisde op 16-jarige leeftijd met zijn moeder naar Californië. Om aan de kost te komen veegde Koum de vloer in een winkel.

Volgens the Independent is Koum autodidact en leerde hij zichzelf digitale vaardigheden. In 2009 stond hij mede aan de wieg van 's werelds grootste mobiele berichtendienst WhatsApp, die in 2014 voor het lieve sommetje van 17,8 miljard euro door Facebook werd overgenomen.


De Russische zakentycoon en Chelsea-eigenaar Roman Abramovich groeide op in armoede en verloor op tweejarige leeftijd zijn ouders.

Foto: Clive Mason/Getty Images

Nettowaarde: 11,5 miljard dollar (9,3 miljard euro)

Abramovich kwam in Zuid-Rusland ter wereld in een arm gezin. Op z'n tweede werd hij wees en voedde een oom in het noorden van Rusland hem op.

Toen hij nog in Moskou studeerde aan het Instituut voor Autotransport, richtte hij een bedrijfje op dat plastic speelgoed produceerde. Dat was in 1987. Later begon hij een oliemaatschappij. Toen hij aan het roer stond van Sibneft begeleidde hij de fusie waarmee Sibneft het op vier na grootste oliebedrijf ter wereld werd. Het bedrijf werd in 2005 voor 10,5 miljard euro verkocht aan het staatsbedrijf Gazprom.

In 2003 kocht Abramovich voetbalclub Chelsea. Abramovich bezit 's wereld grootste jacht dat hem in 2010 zo'n 324 miljoen euro kostte.


Staalbaron Lakshmi Mittal komt uit een bescheiden Indiaas milieu.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Nettowaarde: 18,5 miljard dollar (15 miljard euro)

Volgens een BBC-artikel uit 2009 komt de in 1950 geboren Mittal uit een arm gezin uit de Indiase deelstaat Rajasthan. De CEO van ArcelorMittal bouwde de fundering van zijn fortuin door zijn zaken in de staal industrie "op dezelfde manier te runnen als een discountmagazijn". Vandaag de dag staat Mittal aan het hoofd van 's werelds grootste staalbedrijf.


Leonardo Del Vecchio groeide op in een weeshuis en werkte later in een fabriek waar hij een stuk vinger kwijtraakte.

Foto: Getty Images

Nettowaarde: 22,9 miljard dollar (18,6 miljard euro)

Del Vecchio was een van de vijf kinderen die door hun moeder naar het weeshuis gestuurd werden omdat ze als weduwe niet meer voor de kinderen kon zorgen. Later  ging Del Vecchio in een gieterij voor auto-onderdelen en brilmonturen werken. Op 23-jarige leeftijd richtte hij zijn eigen gieterij op, een onderneming die uiteindelijk uitgroeide tot 's werelds grootste fabrikant van brillen en zonnebrillen met merken als Ray-Ban en Oakley.

 


Francois Pinault ging in 1974 van school nadat hij gepest werd omdat hij arm was. Hij is nu een begrip in de luxe-industrie.

Foto: Charles Platiau/Reuters

Nettowaarde: 28,5 miljard dollar (23,1 miljard euro)

Pinault is het gezicht van modeconglomeraat Kering (het vroegere PPR). En dat terwijl hij vroeger de middelbare school verliet omdat hij zo gepest werd vanwege zijn arme afkomst. Als zakenman staat Pinault bekend om zijn roofdierentactiek, zoals het opkopen van kleinere bedrijven tegen een fractie van de waarde wanneer de markt instort. Hij richtte uiteindelijk PPR op, eigenaar van high-end modehuizen als Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent.

Pinault is ook eigenaar van veilinghuis Christie's.


Na de dood van zijn vader moest zakentycoon Li Ka-shing van school af om het gezin te onderhouden.

Foto: Dario Cantatore / Stringer / Getty Images

Nettowaarde: 35 miljard dollar (28,4 miljard euro)

In de jaren 40 ontvluchtte Ka-shing China en vestigde zich in Hong Kong. Op zijn 15e stierf zijn vader en moest Ka-shing van school om de rest van het gezin te onderhouden. In 1950 begon hij zijn eigen business, Cheung Kong Industries, dat eerst plastic goederen produceerde, maar dat later overschakelde op vastgoed.


Schoolverlater Sheldon Adelson sliep op de vloer van een huurwoning in Boston.

Foto: Kin Cheung/AP

Nettowaarde: 41 miljard dollar (33,3 miljard euro)

Adelson groeide op in Dorchester, Massachusetts als zoon van een taxichauffeur en verkocht volgens Bloomberg Businessweek op z'n 12e al kranten. Jaren later verliet Adelson het New Yorkse City College om fortuin te maken. Volgens Forbes  bouwde hij een fortuin dankzij "verkoopautomaten,  de verkoop van krantenadvertenties, kleine bedrijven naar de beurs helpen, vastgoedontwikkeling en als gastheer op zakelijke evenementen".

Tijdens de Grote Depressie verloor Adelson bijna al zijn geld, maar hij verdiende het merendeel weer terug in de jaren die volgden. Hij is nu eigenaar van Las Vegas Sands, 's werelds grootste casinobedrijf, en hij wordt beschouwd als een van Amerika's belangrijkste politieke donateurs, zegt Forbes.


Larry Ellison van Oracle stopte met studeren nadat zijn adoptiemoeder overleed en had acht jaar lang vreemde baantjes.

Foto: Kimberly White/Stringer/Getty Images

Nettowaarde: 64,1 miljard dollar (52,1 miljard euro)

Geboren in het New Yorkse Brooklyn als kind van een gescheiden moeder werd Ellison opgevoed door zijn oom en tante in Chicago. Na de dood van zijn tante stopte Ellison met studeren en verhuisde hij naar Californië waar hij 8 jaar lang allerlei vreemde baantjes had. In 1977 stond hij aan de wieg van softwarebedrijf Oracle, thans een van 's werelds grootste techbedrijven.

Ellison is nu CTO en uitvoerend voorzitter van Oracle.

Vivian Giang, Jacquelyn Smith, en Drake Baer schreven mee aan een eerdere versie van dit artikel.

LEES OOK: Zo voelt het om als miljardair geld uit te geven: etentje voor twee bij de Librije voor een kwartje